Thursday, October 29, 2009

Kuftah Misr..Daging Kambing

KUFTAH SIAP UNTUK DIHIDANGKAN

BARU LEPAS MASAK

DALAM PROSES MASAK

SEBELUM BAKAR



Meh Cek The Recipe ;

1/2 Kg Daging Kambing Dikisar hancur
1 Sudu Besar Lada Hitam
1 Sudu Besar Ketumbar Hancur
1 Sudu Besar Jintan manis Hancur
2 Ikat Daun Ketumbar Dicincang Halus
1 Sudu Kecil Jintan Putih
Garam secukup Rasa
1 Ikat Daun Sup
2 ulas Bawang Putih
1 labu bawang besar
Tepung Gandum (agak2 untuk membuat daging melekat)
Tepung Nisya(tepung Ubi@ Tepung Jagung)

Cara Buat:

Blender Bawang merah , bawang putih, 1/2 daun ketumbar dan daun sup, jintan manis, jintan putih, garam, lada hitam. Kemudian masukkan kedalam mangkuk berisi daging kisar dan gaul rata (pakai tangan lagi mudah n org kate air tangan isteri mengikat hati suami dan anak2..huhu..baik cuba). Kemudian campurkan tepung sedikit demi sedikit sehingga daging dapat dikepal. Sebelum tu masuk semua daun ketumbar dan daun sup yang dicincang. Bentukkan panjang2 cucuk pada batang satay. Panaskan pan dengan minyak zaitun n goreng lah atas api yang sederhana sehingga masak. Yum2 sedia untuk dimakan. (Untuk elakkan air banyak sangat tapis n buang air bawang @ tumbuk jer bawang takyah blend.) Selamat mencuba juadah dari mesir. Sedap dimakan bersama roti dan nasi putih. Makan saja cicah sos pun sedap.

0 comments:

Post a Comment

 

Copyright © MyHpaGarden | Blogger Theme by BloggerThemes
This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates